Rád vár a karácsonyi karaván!

Budapesten 1 fok Celsius, Londonban állítólag ugyanennyi. Rákészültem a pillanatra, meghúztam az idén Angliából kapott, és igen nagy becsben tartott mogyorós Baileys utolsó cseppjeit (nem mintha itthon nem lenne, de ez finomabb), fürdés csokis tusfürdővel (jesszus..), trikó - és ugrás a vágyölő, teljesen antiszexi karácsonyi alvós bugyiba. A M&S-ben 990 HUF, gyönyörű fenyőfadísz mintás (van pingvines és hópihés is)..

foto_1_1.JPG

Szeretnék Londontól 40 kilométerre, egy kis házikóban lenni, ülni a kandalló előtt és inni a kakaót..(Holiday -  ha látta valaki...) , helyette a tizenháromban egy hatodik emeleti tégla társasházi, de legalább részben river view. Ha kihajolok oldalra, picit látom a víztornyot is. De kinek van kedve 1 fokban, trikóban, bugyiban kihajolgatni...?

Túl a mikulásos csizmapucoláson eszembe jutnak gyerekkorom iskolai Mikulásünnepei, ahol szigorúan és kizárólag csak Télapózni lehetett. Nehogymá' az a jóságos Szent Miklós! Átlátszó celofános kis tégla mikicsomag, porhadt nápolyival és konzum szaloncukorral, aminek az alma enyhén átvette már az ízét. Kismackó szelet és gumicumi. Mennyei!

Az Andrássy úton megnyílt egy Bonbonetti márkabolt, és korhű, eredetihez megszólalásig hasonló tibi csokit is lehet kapni, potom áron. Volt idő, mikor ismert és szeretett márkanévnek örvendett az előbb említett csoki, vagy akár az Öcsi sajt. Magyar sajátosság, máshol fiúnévből lett-e csoki brand?

A Vörösmarty téren már áll a bál, néhány éve a világ 10 leg-leg karácsonyi vásárai közé választották, amit meg is éreztem legutóbb. Idén még nem voltam kint, de ami késik, jön - legközelebb mesélek.

A plázákban oltári tömeg, a kereskedelmi forgalom 70%-át állítólag ebben az időszakban generáljuk, mi, magyarok. Mindenféle földi jóval próbálnak becsábítani a multik és a bevásárló központok, nehéz is ellenállni, még a metróban se lehet nyugtunk a kecsegtető reklámoktól. 

foto_11_.JPG

Holnap állítólag tüntetések lesznek a városban (szakszervezetek - dohányipari dolgozók, meg még aki odaér). Picit torz a karácsony, a készülődés nem ünnepi. 

Lassan jöhet a halas a Lehelen, ikrát is veszek, meg füstölt lazacot. Karácsony előtt az egyik nagy kedvencem a karácsonyi füzetem, amibe szépen beleírom, mit sütök-főzök, mi a hozzávaló, kinek-mi az ajándék. Évről-évre igazán szórakoztató visszaolvasni.

Közben a gyerekem se aprózza, vidékfejlesztést tanul, mert a vidéken mindig van mit fejleszteni szerinte. Meséli, tudtam-e, hogy egy ló 20 kg-t kakil naponta? Egyetemi tanagyag, restellem, de teljesen új az információ. 

A múlt hétvégén már 2 gyertya vége lett kormos az adventi koszorún, holnap majd a következő. 20 kiló persze nem kevés, gondolhatjuk, és jöhet a matekpélda, ha előbbi statisztikát tudjuk, és az országban összesen x ló van, akkor x ló, y nap alatt mennyit...?

foto_2.JPG

Persze bejgliből is fogy majdnem annyi ilyenkor, esszük két pofára. Nekem mindegy, jöhet diós-mákos-gesztenyés. Ma láttam egy angyalföldi cukrászdában belga csokoládékrémest is. Fantáziánk határtalan. Amióta láttam spenótos meg gorgonzola sajtos fagylaltot, azóta gondolkodom, mikor jön el a nagy bejgli forradalom? Még hiszünk a tradíciókban, én még a Mikulásban is (szigorúan, semmi télatyó!), és próbálok az ünnepben is picit. És a nagy kedvencem, több variációban: mindentől független szegfűszeget a narancsba! 

narancs-diszek.jpg