Őfelsége Karácsonya - mi szemnek-szájnak

Ho-ho-ho ismételten, már csak másfél hét és pontot tehetünk a mizéria i-jére, eljő a Szent Este és a pirosruhás pofa akit még sosem kaptak el kéményen át történő illetéktelen behatolás vádjával, szól a Bojtorján karácsonyi albuma, pirul a sült hús és zizeg a sok pocsékba ment csomagolópapír. No jó, a hangszóróból itt más szól és nem huszonnegyedikeestéznek, de ne legyünk ünneprontóak.

 

Hetek óta nagy a sürgés-forgás-készülődés, tetőfokára hágott a marketing tanácsadás, kinek mit ajándékozzunk, legyen az munkahelyi Secret Santa vagy a saját követelőző kölykünk, melyik a legcsinosabb koktélruha családi összejövetelre és újévi buliba, tessék begyűjteni az étkészletet ami megy a nappali függönyrojtjához és minden háziasszonyok fogcsikorgatója: mi kerüljön a terített asztalra.

 

A karácsonyi hisztéria ideát már régóta lappang, az emberek még immunisak is lennének rá, de a biznisz prüszköli az ő átkát: tombol a média. Van üzlet amelyik beletrafál, van amelyik elveti a sulykot a pumppal. A Sainsbury's reklám kivert néhány biztosítékot (nyálas videóklip az Első Világháborút idézve, melyben német és angol katonák feledik a lövészárkot, Csendes éjt énekelve csokit és kekszet cserélnek a csatamezőn). A Tesco reklám egy kislányt ábrázol, aki élete nagy pillanatát éli meg az új barbit szorongatva. Fő a lelki tartalom, nemde? Egyesek szerint a Selfridges is túl korán kezdte el a szezonális agymosást, s mint nálunk az idő előtt kínálgatott-csipegetett bejglivel, a Christmas puddinggal is úgy vannak itt az emberek: mire föl kéne vágni az Igazit a Nagy Napon, már a sarokba hánynak a látványától is. Van aki az ízétől is, de a puding próbája az evés, tessék megkóstolni.

 

Nem o'csó móka a Jézuska: felmérések szerint egy átlag angol átlag 868 fontot fog eltapsolni az átlag karácsonyra, átlag 12 emberre. Közülük a legdrágább ajándék a gyerekeknek megy, aztán jönnek a feleségek és csak 7% kívánja férje urának szentelni a legvaskosabb hitelkártya lehúzást. Masszív dorbéz megy élelmiszer fronton, és nem sóherek a dekorációt és képeslapokat illetően sem. Becsült össznépi kereskedelmi bevétel idén: 26 milliárd angol font. Mély lehet a válság, mert a megkérdezetteknek csupán negyede megy külföldre shoppingolni, egyik fő célország: la France. Na már most a felmérések mindig hümm és hát hihetőek, itt teszem le a nagyesküt, hogy kolléganőim méltón bizonyítják a reprezentatív mintavétel helyességét: két napokat dolgozgató gyermekes anyukák ruccanak át Eurodisney-be (partnerük sem magas jövedelmű. Egyszerűen olcsó a jegy és minimális munkával el lehet evickélni, mert a többit segéllyel Őfelsége kipótolja. Röhej.) és rendelgetik munkaidőben az Amazonról a méregdrága játékkonzolokat a porontynak. A populáció 2/3-a a karácsonyi megtakarítást éli fel, 9% még hitelre is vetemedik, ellenben 19% állította, hogy relatíve üres zsebbel néz szembe a ünnepekkel. Még jó, hogy a betlehemi játékok nézegetése és a beszélgetés ingyen van, némi vigasz a szegény embernek a Megváltó születésnapján.

 

Hagy osszak meg egy képet innen a szomszédos utcából, a házigazdák részemről megnyerték a Kié a legcsicsásabb, epilepsziás rohamot is kiváltani képes kültéri karikivilágítás döntőjét.

 

kicsikep.jpg 

 

A GoCompare pár éve osztott-szorzott, kérem szépen, ha száz darab 5 wattos égőt csak hat órára villogtatunk az utca épülésére az ünnepek alatt, kábé 207 Kwh-t pörkölünk el, mely átlag 22,8 nap háztartási fogyasztásnak felel meg.

 

Foglalhatunk mindennemű magas, piciny, úszó, történelmi, modern, üveg vagy faházikós vendéglátóipari egységben reggelit-vacsorát, trendi a Szauron tornya alias The Shard (a szilánk), exkluzív partinkat £15,000+áfából megúszhatjuk. Kilátás, peckeskisujj menü, 87 emelet és a duplacsuka ugrás 309 méterről teszik emlékezetessé utolsó karácsonyunk imádott hitvesünkkel.

 

Kint cidri van, fáradjunk hát be egy brit otthonba: Ön rózsadombi újgazdag, aki már a fáját sem a Budagyöngyéből szerzi? Szeretne egy angol export turi fenyőt a nappaliba? Kérem, azt írják itt a lapok, hogy 95%-uk Skóciából és Észak-Angliából jön, valamiért megcsappant a dán és norvég behozatal, így is-úgy is, £45-£50-nál kezdődnek a szebb példányok, amit még a türelmes angolok is arcizomrángással shockalnak. £30-ért már beszerezhetünk egy újrahasználható mű-remeket, nem potyog és erős gyanta szagával sem nyomja el a brit háziasszonyok kifinomult konyhakreálmányait.

 

Már azét a néhányét, aki igyekszik kitenni magáért. Nem reménytelenek, de - ismét felmérés következik – az angolok ötöde 30 éves koráig nem főz Karácsonykor, harmada pedig soha életében nem áll neki egy többfogásos menünek. Itt a környéken van egy megaTesco, érdemes körözni benne vagy lecövekelni egy lesállásban és kukkolni, mire képesek az ünnepi célegyenesben: a szokásos napi szutyok mellett (ki van ez az ipari tápláléklánc találva: nem lehet csak úgy leszokni a müzliről, cukorkáról, kólakortyról, szép kenyérről) duzzadnak a bevásárlókocsik a ,,díszdobozos” csokiktól (Celebrations, Quality Street, Victoria keksz – geil nasik papír vagy műanyag dobozban, amiken a csillámos domborfelirat a különleges extra. £4-£7, >2000 kalória), ünnepi sajtegyvelegtől (a Cheddar, Stilton és Wensleydale az alap, ehhez külföldiznek omjós fhansziát, emmentálit meg valamilyen füstöltet. Ismét csak 4-5 font, nincs egy óra nettó minimálbér sem), tésztába burkolt húsoktól, pitéktől, csipegető-mixektől (olívabogyók, savanyúságok, ropik), egybepulykától, crackerstől, mikulásvirágtól (£2,5 – nekem is van!), multipack üdítőitaltól és ami szívünknek legkedvesebb: cirádás dobozos agydunsztolótól. Al-ko-hol. Whiskeyk, édes likőrük, mini gin válogatás, best of British cider négyes, VV (világ vodkái), stb. Adnak hozzá csokit, poharat, mixert, sípot, használati utasítást. Jó messze a halal konyha részlegtől.

 

Kevesen tudják még ideát is, de az oly' felkapott forralt bor nem a hagyományos garatborzoló. Nem, aki csiszoltabb az ital világában, az némi kutatómunka árán szert tesz egy üveg Christmas Mead-re: méz vízzel erjesztve, akár tisztán, akár fűszerekkel kótyagosítva. Ugyan ez sem echte angol, de ahogy az antropológus Lévi-Strauss mondta, eme alkoholtudomány egy lépés "from nature to culture”. Gondolom nem volt absztinens az öreg.

 

Beza, szeretik a májuk pátyolgatni, új divat a Champagne breakfast, egy pohárka pezsgővel köszönteni a Karácsony reggelét – december 25-e, angolszász országokban ilyenkor van ajándékbontás. 24-e este kint hagynak a Télapónak egy kis mince pie-t és brandyt, hagy ragadjon be a kéménybe és vágódjon kapatosan hanyatt a tetőn a rénszarvas lopakodós. Ez azért is aranyos, mert a hajóra fölfért angolok (=amerikaiak) tejet és sütikét kínálnak kedvenc kólareklám hősüknek, hiába, odaát még az ártatlanság korát élik.

 

Hogy mi a mince pie? Régi neve mutton pie, shrid pie, Christmas pie, eredeti összetevőitől egy vega rükvercet nyom: darált hús, faggyú és a haverok. Ma már kimarad az ürü és egyéb háztáji, egyszerűen egy édes tésztában megsütött egyveleg vegyes aszalt gyümölcsből, szesszel, téli fűszerekkel.

 

Szóval 25-én takarosan fölöltöznek, délben, kora délután megterítik a nagy asztalt és próbálnak nem összekapni egy családtaggal sem. A tányérkák mellé mindenkinek jár egy-egy crackers, ketten széthúzzák, durran és papírkoronát vagy valami kis játékot rejt. Nagyon tudnak vadulni a szigetlakók. Szép asztal közepére kerül a termetes töltött sült pulyka, állítólag VIII. Henrik volt az első uralkodó, aki az addig ismert libáról pulykára váltott Karácsonykor, tepsis apró krumpli, stuffing (formában sütött töltelék, szilárd, mégis omlós fűszeres pocaktöltő), síkosítónak gravy (szaft), bread sauce (kenyérszósz: fűszeres besamel mártás kenyérmorzsával besűrítve) és áfonyaszósz vagy zselé, pigs in blankets azaz disznók takaróban (skótul kilted sausages), sok apró kolbi kiflitésztába vagy baconbe tekerve és megsütve, az ízorgiára pediglen párolt-főtt zöldségekkel tesznek koronát (horribile dictu: kelbimbó, pasztinák és hasonló nyúlabrak). Aki eddig kibírta zokszó nélkül illemből, éhségből vagy mazochizmusból, annak a Christmas pudding (ejtsd: pUding, nem pÁding)jó adag brandyvel meglocsolva és meggyújtva (elűzi a rossz szellemeket) édes feledés lesz a délutáni horpasztás előtt. Ez az a desszert, amit diétás meg globális idők ide vagy oda, egy celebséf sem mer kihagyni a menüből a végzetes kegyvesztettséget elkerülendő. Brutális mennyiségű aszalt meg kandírozott gyümölcs, pia, magvak kulimásza, amit 7-8 órán át kell gőzölni majd hónapokig érlelni az ízeket. Kanalaznak még brandy buttert, mince pie-t vagy trifle-t (réteges desszert piskótával, vaníliakrémmel, gyümölccsel, zselével, a hangulat érdekében portóival vagy más szesszel totyakosítva) – természetesen az üzletekben készen kapható mindez. Aki rákeres e fenti fogások képeire a google-n, ne lepődjön meg, ha az ünnepi asztalon műanyag bögrés pudingot vagy alutálas krumplit örökített meg a büszke fényképész: az egyszerűbb angol családoktól minden kitelik.

 

 

90_04_35-christmas-cracker_web.jpg

 

Crackers

 

Tele a bendő, a háziasszony visszavonul mosogatni (beindítani a gépet/kidobni az alutálat), a csendes kérődzést pedig csak a Királynő éves beszéde iránt érzett kétoldali izgalom zavarhatja meg. Ez a Royal Christmas Message december 25-e délutánján, Erzsébetük immár 61-ik éve veszi lajstromba az év eseményeit és küldi őszinte, meleg üdvözletét az alattvalóknak. Tévén, rádión, online. A BBC először 1932-ben közvetítette V. György élő beszédét a Sandringham House-ból (privát királyi rezidencia), azóta épp olyan szilárd pont az angolok pszichéjében, mint amennyire megnyugtató számukra az ablakon kopogó eső. Aki rákeres a Wikipedián a Beszéd történetére, készüljön fel a hihetetlen táblázatra: ilyen király-olyan király, aztán már csak Bözse, Bözse, Bözse... Hatvanegy éve! Együtt öregedett a modern távközléssel!

Elcsicseregték a palotamadárkák, hogy az uralkodói család tagjai épp úgy leülnek megnézni a Mama/Nagyi/Vén nyanya monológját, mint Mr és Mrs Smith. Van ott protokoll és fegyelem: pontban 6-kor ajándékosztás, ebéd secundumra leütve 55 perc, 25 vendég, 5 ruhacsere (biztos nem azért, mert leeszik maguk). Nincs crackers pukkantás sem estig. Aki kis renitens, azt Bessy haragja sújtja és rászáll a Diana-átok.

 

Az idős kor pikantériája, hogy lehet tippelgetni, hogy áll az öreglány ezzel a holtomiglan szolgállak Anglia dologgal: pár napja a Coral fogadóirodában ketten is tétet tettek, hogy az idei beszédben Erzsébet lemond a trónról. A buki ízléstelennek kényszerült találni és levet(et)ték a listáról, pedig hozott volna egy kis színt 2014 finisébe. Szerintem előbb fog a néne ,,Belfast Írországé” pólóban dzsiggelni az ascoti lovardában, mintsem szögre akasztani a birodalmi koronát. Ő még más időkből való, akkor még az esküt el is hitték, mint ahogy a Kellemes Karácsonyi Ünnepeket is azt jelentette: családtagjaink körében eltöltött csendes és vidám Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

 

 

queen.jpg

mr_burns.gif