Boldog Bálint-napot minden Busónak!

A Valentin nap magyar lakossági elfogadottságát 3 csoportba sorolnám: 1, vannak, akik elfogadják, szeretik és tartják, 2, Vannak, akik utálják, gyűlölik és ennek mindenféle helyeken hangot is adnak. 3, Vannak, akik egyáltalán nem is foglalkoznak vele (lehet, nem is tudják, hogy létezik ilyen nap?) - bár utóbbit a kiskereskedelmi dekorokat és viszonyokat tekintve igen nehéz elképzelni. 

Nos, a Valentin nap magyar meghonosodását valahogy a Helloween hazai debütálása köré tenném. Kérdés, hogy köze volt-e esetleg ehhez az itthoni kereskedőknek, vagy nemzetköziesedésünk ékes példája e két jeles nap elterjedése. Maradjunk Bálintnál, aki 15-20 éve mit sem sejtett még. Annyit tudtunk róla, hogy - február 14. Bálint, Valentín. A név jelentése (a wikiből) 

Bálint [1] a latin Valentinus családnévből származó férfinév. A Valentinus alapszava, a valens jelentése erős, egészséges.[2] Női párja a Valentina.

A Bálint név latin alakból való kialakulásának sorrendje: Valentinus→Valentin→Valent→Balent→Bálint. A v-b betűk felcserélődése más nyelvben is megfigyelhető, például az angolban a Willy→Billy alakoknál.[3]

Ezen kívül kiemelném, hogy február 14-én van még továbbá Földés László (hobo) és Szabó Ágnes (ismerős) születésnapja is. 

Mostmár Valentine-day itthon is össznépi banzáj. Mi sem példázza jobban, hogy most szombatra (febr.14!) pl nem tudtam Budapest jeles éttermeiben normál nem valentinos vacsorára asztalt kapni. Hogy ehhez köze volt-e Bálintnak, csak sejteni lehet.

Állítólag (rossz nyelvek szerint) február 14-én több hazugság hangzik el, mint április elsején. 

A kiskeresedelmi üzleteknek, tény és való, remek marketing fogás, hogy már mi, magyarok is elkezdtünk valentinesedni. 

valentin.JPG

A shopping szintű Valentinos mizzéria már hetekkel február 14 előtt megkezdődött. Szívek, virágok, szerelmes ajándékok. Kevesen  tudják, hogy Szent Bálintunknak köszönhetjük ezt a csodát (íme - szintén wiki)

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják a Bálint-nap (angolulValentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesekmegajándékozzák szerelmüket.

Idén február 12-17 között rendezték meg a mohácsi busójárást. Azt sokkal inkább magyarnak tekintem, mint a szívecskés szerelmes örömködést, amit innen-onnan, angolszász világból átemeltünk. Tény, hogy nincs akkora bevételi potenciál benne. Viszont egyre-inkább az is kezdi átvenni a világi jegyeket. A mostani vigadalomban feltűnt például a Busórájder is (hiába, kreatív egy nép a magyar, összehozzuk a üvegtigrist az etnográfiával pellanatok alatt). Íme, okulásotokra:) I love busó, happy Valentine!

busojaras.jpg