Kergemarha Morzsák – Őrülten jó csipegetni!

Az Egyesült Királyságban mindig pörögnek az események. Jaj, mi rá nem csúszott a klaviatúrára ujjaink közül, talán nem így kéne fogalmazni, kezdjük elölről: drága Angliánkban valakinek, valahol, valami oknál fogva mindig kipattan az okos fejéből valami újabb megdöbbentő, kiakasztó, netán csak simán röhejes szikra amin már a reggeli hírek olvasásánál kiesik a briós a szánkból, s az ötletet követi a mentális lavinaomlás. Persze hogy ne legyünk rosszmájúak alkohol nélkül természetesen sok értelmes, megbecsülendő és akár még követendő dolgot is feltalálnak itten a szigeti népek, épp csak az nem böki úgy ki az ember szemit.

Úgy emlékszem, nemrég volt a Határátkelőn egy felhívás, írjuk meg mi, nagyvilágot szántottak, hogy lehetne Magyarországot jobbá tenni a külföldön látottak alapján. Ám legyen. Ezért, meg hogy ne csak kéthavonta boldogítsuk Törzsolvasóink (mind a nyolcat, szüleimnek ezúton is köszönöm a statisztikák javítását) a következő poszttal, rendre beszámolnék, mint a villámhíradó, ha valami érdekeset hallok-olvasok-élek meg idekint. Lesz optimista hírecske, akad majd kevésbé lélekemelő, de minden csakis a Szocialista Építés szent ügyében, mert tanulni nem csak a jó példából lehet, hanem az elrettentőből is, s sajnos afelé tendál a világ Európa e részén amit egészséges, pláne gyógyulni akaró országnak NEM kéne elmajmolni.

Így jelentkezünk majd a Kergemarha Morzsákkal, szolgáljon mindenki szellemi táplálékául és (le)épülésére.

Elsőként a The Times minapi cikkét említeném meg. Szép Albionban sem nagyon mások a politikusok, mint nálunk (bááár… na mindegy) ami alatt azt értem, hogy azt se nézik már, mit mondanak, csak mondjanak valamit a fizetésükért, tessék a szorgos munka látszatát kelteni és lehetőleg minél több választóhoz dörgölőzni a legkevesebb agybefektetéssel. Valami ilyesmi járhatott Matt Hancock parlamenti képviselő szöszke buksijában is, ugyanis nemrég előrukkolt egy, az állásinterjúk alatt bedobandó kérdőívvel. Részben Whitehall (a kormányzati bürokrácia szimbóluma és szent tehene) rekrutálását kritizálta, azt a Zállampolgár nagyon szereti hallani, de utalt rá, hogy jó hírnévre törekvő Cégeknek is illene alkalmazni. Szemelvények a kérdőívből: mi volt gyermekkorában az irányítószáma? Szülei kaptak-e szociális juttatást? Magániskolába járt-e s milyen típusú ingatlanban nőtt fel? Ön vagy szülei menekültek? Meg hasonlók.

Mindez a szociális-anyagi kutakodás, mint kifejtette, az esélyegyenlőség és társadalmi mobilitás érdekeit szolgálja, hisz így garantálhatják, hogy a ,,tehetség” kibontakozhat és a szerény háttér nem gátolja, hogy a legjobbak kapják meg a nekik kijáró elsőrangú pozíciókat (értsd zsíros állami munka az örökké fejhető és nem éppen teljesítmény orientált  gépezetben – civil servants). Nem győztem számolni, hogy ez a cucc hány oldalról sántít logikailag, pláne úgy, hogy a parlament, leginkább konzervatív párti apraja-nagyja úri magánintézetekben végezte tanulmányait. Ha a cél az, hogy csírájában elfojtsák a ,,proletárok” beszivárgását köreikbe hát tegyék, csak akkor tartsák a lepcses szájuk! Ha pedig nem, akkor is lapítsanak, mert itt a bizonyíték, hogy a mű politikai korrektség megint rúghat egyet a meritokrácia már így is agonizáló seggébe, és a dédelgetett, hóttehetségtelen célközönség bőre színe, neme, vallása és fostos gyerekszobás tapétája alapján pont olyan álláskörbe lesz érdemtelenül benyomva ami még nem háborgatja az elit szaglását, de már eléggé piszkálja a rátermettebbek, bármilyen színű és szőrzetű, csőrét.

Lennénk legyek a falon, mikor a hr-esek fenti szimatolására visszapattan a kérdés, hogy ,,ehhez meg mi f’szközöd van?”, vagy ahogy a harmadik körös interjúra Jamal megtanul profin hazudni és az lesz, akit hallani akarnak, akár az ABBA ötödik tagja is.

Nos itt az első példa, milyen állatságot nem kéne tovább tökéletesíteni magyar honban. El tudja valaki lépzelni, hogy nálunk, ahol egy profi munkatársat azért nem vesznek fel ,,nívós” multihoz, mert a főnök nem tudna elmenni vele partizni (friss, konkrét esettanulmány) ez a képmutató nyalás javítana a közmorálon és munkánk minőségén? Angliában is pont úgy szarnak rá, hogy boldogulsz-e önerőből, épp csak van egy vaskos réteg, aki karriert épít arra, hogy eladja neked az illúziót. Kösz, de nem kösz, volt gyerekszobánk.