More tea my Dear?

Az alábbiak olvasása éhgyomorra vagy diéta kellős közepén, közel a ,,gyenge pillanathoz” nem ajánlott.

Jöjjön ma valami lájtosabb kiruccanás, ha nem is kalória tekintetében, de szellemileg mindenképp. Akinek ínyére van az angol teaceremónia és a cuki virágos porcelán eszcájg, annak melegen tudom ajánlani, nevezzen be egy Afternoon Tea-re, azaz délutáni teázgatásra. Remek kényeztetés magunknak, akár kint élünk, akár csak ruccantunk, idelátogató szüleinknek, barátainknak és üzletfeleinknek®. Szerintem nincs az a mama, aki ne olvadna el ilyentől két Diana hercegnő emlékmű megtekintése között, s bár elsőre lányos bulinak tűnik, az uraknak is ajaknyalogató és jópofa élmény lesz.

Az ötórai teát Anna hercegnő vezette be a 19-ik században, akkortájt ugyanis csak kora reggel és késő este étkeztek az úri népek, a hölgynek meg elege lehetett abból, hogy délutánra már fáj a feje a leesett vércukorszinttől. Azóta intézmény lett a teaszertartás, s amikor csak lehet, megadják a módját. Londonban más a sütikultúra, a mi kuglófos-kapucíneres cukrászdáink nem elterjedtek (van pár lánc ami francia stílusban kínál habos-babos töltött szeleteket, de az import szagú), teát vagy bármely kávéházban (cafe, ami egy sima étkezde törpe asztalokkal), vagy – s ez a nagy móka manapság – tea room-okban, főleg négy-öt csillagos hotelek szalonjaiban fogyaszthatunk. Ez utóbbi a feeling!

Foglalni lehet direktben, vagy keresünk egy jó kis ajánlatot valamelyik voucher weblapon (groupon, vouchercodes, stb). Már 20-25 fontért is találhatunk valamit, de az olyan szikkadtbucis uzsonnázásnak tűnik, az igazán babák 40-50 font körül mozognak, ez általában 2 főre értendő és legtöbbször egy pohár pezsgő is benne van, hagy zsibbadjon a mama. Az ember előtte könnyű ebédet eszik, szép ruhát húz, majd kisujját peckesen kitartja hogy belejöjjön a szerepbe és élvezkedik, ahogy elegáns keretek között zabál be egy hónapra elegendő finomított cukrot.

Mi a Royal Horseguards Hotelbe mentünk tegnap lakótársnőmmel, egy nem túl puccos, egyszerűségében szép szállodába. Lecsüccs, a pincér azonnal az öledbe rakja a vászonszalvétát és már jön is az a pezsi. A teaválaszték 6-7 fajtát tartalmaz, a szokásos fekete, zöld, mentás és a kihagyhatatlan strawberry and cream, azaz eper és tejszínhab, amit kis szűrőt tartva kell a nagyi-féle porcelán csészécskébe töltögetni. No de a lényeg az a háromemeletes, gazdagon megrakott tálaló, amin az angol gasztronómia ,,finom” kategóriába eső eledeleinek 80%-a megtalálható. Böszme manccsal vagy rossz kézügyességgel megáldottak némi rafkósággal tudják csak egyben lehalászni a zsákmányt róla, ugyanis az egész terülj-toronyka zsúfolt, pici és ingatag, de ha előtte gyakorolunk jengával, tuti a siker.

befunky_collage1.jpg

A szabályok szerint van egy sós emelet, ezen kis szendvicsek parkolnak, köztük az örökzöld uborkás, a döglött halas (lazac, tonhalkrém, garnélarák) és valami húsos. Aztán lehet egy részleg a tortás mezőnynek, de nem ám hatalmas krémesek ők, hanem csak apró, nemkellrágni szeletek. Alapdarab, és nagy kedvencem, a scones eperdzsemmel és clotted cream-mel, ami olyan zsíros tejszín, hogy már a nagyon lágy vajra hasonlít. A scones (nálunk a pogácsát szokták erre fordítani) tulajdonképpen egy morzsalékos, könnyű lisztes-vajas...ööö... pogácsa – úgy néz ki, na, és ez a nagybetűs Angol Sütemény. A harmadik polcon pedig aprósütik sorakoznak, angolos omlós teakekszek, vagy franciásan tündibündi, tarka (és elég gejl) minidesszertek. Aki angol édességekbe vágná otthon a habverőt, annak kezdésnek tudom ajánlani a Victoria Sandwich Cake-et (piskóta eperrel és na mivel? Tejszínhabbal), a kávés-diós tortát, a citromos drizzle cake-et, pecan tart-ot, mi van még, répatorta, ezek a klasszikus darabok, ízvilágok és mindegyik egyszerűbb, mint a feketerdő vagy a rigójancsi. Egyéb ötletekért ott a bbcgoodfood külön az Afternoon Tea-nek szentelt weboldala, ékes bizonyítékként, hogy ez a lötty-ötye nem csak kiveszőben lévő szájhagyomány idekint.

Így telik el könnyen egy órácska, habzsolók nyújtsák el a gyönyört, tessék apránként utántankolni a teát, késsel-villával maszatolni, beszélgetni, élvezni a pillanatnyi luxust és a Londonban ritkának számító jó ízlést.

befunky_collage_2.jpg