Brainstorming nyárutóra

Ajjajaj, de hosszú ez az uborkaszezon Angliában! Biztos azért, hogy jól meg tudják vele rakni a szendvicsüket. Aki még nem próbálta a híres cucumber sandwich-et, annak tudom ajánlani...hogy maradjon csak a kóbászosnál. Amúgy nem olyan rossz, épp mintha náthásan enne az ember, ízt azt nem érzünk és a közérzetünk se túl jó utána.

Így hát a nagy nyári unalom és szabadságolások közepette két dolog jutott eszembe kis agytréning gyanánt, egyik sem megeröltető. Várom a világba szétkóricált honfitársak építő jellegű meglátásait:

 

  • Például belegondoltak már abba, hogy melyik nép hogy betűz szóban? Igen, tényleg ennyire alápilledt az agyam. Nem mondom, hogy számomra az integráció csúcsa, ha odafigyelünk arra, hogy betűznek új hazánkban, de egyrészt egy szép gesztus kimutatni, hogy ennyire odafigyelünk az írott-íratlan hagyományok fineszeire. Másrészt pedig igenis könnyebb az élet, ha sikerül adatainkat pontosan lediktálni a hivatalban vagy telefonon a körzeti orvosnál.

Mert kérem lehet úgy lenni vele, hogy ,,majd mondok valami nagyon alap a-val kezdődőt" és valóban, el lehet boldogulni így is. Súgjak valamit amit évek telefon fölkapkodása alatt tapasztaltam? A paszulyos pacskerem tele van a kreatív emberekkel. Leginkább mert mire leesik, hogy a kis akcentusával mit mondott A mint Aladárnak, befonom a szakállam. A ,,k for ket (cat)"-ről nem is beszélve, ilyen huncut ez az angol kiejtés, nemdenem?

Tehát hasznos lehet bemagolni a NATO fonetikus ABC-jét, Angliában ezt alkalmazzák, nem a Té mint tápiókát. Áj for India. Van benne pár furcsa megoldás de eddig működött, biztos nálunk okosabbak találták ilyenre ki. 

Spanyolországban pediglen (ezt még telemarketinges mizériám alatt gyakorolhattam) városaik nevét adják a kezdőbetűkhöz - eme de Madrid, stb. Mint mondottam, még az őslakosok is variálnak, semmi nincs kőbe írva, de könnyebb lesz nekünk is és a hallgatónak is, ha nem ezzel alkotunk maradandót.

  • A másik ami izgatja a fantáziám, hogy hol miként számolnak, sorolnak föl az ujjukon a nagyvilágban. Mi ugye általában balkéz hüvelykujjal kezdünk, onnan megy át jobbhüvelykre. Amennyire tudom, a spanyolok jobb kéz hüvelyk helyett a kisujjukon folytatják (az a 6), míg egy orosz egyszer azt mesélte, hogy ők a hüvelykujjat nem is tekintik ujjnak, tehát lényegében nyolcig megy csak az első kör. Az anglusokkal meg vagyok lőve, a kollégák váltig állítják, hogy ők az ujjperceket is beleszámolják, így mennek balról jobbra, kétszámjegyűre tolva a lehetőségeket.

Bár feltétlen híve vagyok a távolba szegezett szemmel való fejben számolásnak, a gyakorlatban beza hasznát veszem ropi ujjacskáimnak, ha komolyra fordul a matek. Annál cukibb meg kevés volt, mikor egyszer egy síró gyerek páciensünk próbálta az orvos kérdésére szipogva elmutogatni, hogy ő 7 és fél éves. Tessék-tessék nekem elárulni, melyik náció hogy oldja meg a vizuális kettőmegkettőt.

Próbáltam egy harmadik ökörséget is kitalálni, az a szép kerek szám, de nincs ihlet. Ha valaki tud vicces elnevezést az anyósülésre más nyelven, az kérem ossza meg velünk.

Kívánok mindenkinek jó punnyadást!