Variációk a London Eye-ra

Londonra magasról..

... rálátni. Mert azt is kell néha, nem csak a földalattiról szagolni az ibolyát.

Előre szólunk, hogy a panorámában gyönyörködésünk egy dolog mételyezheti meg: a híres időjárásuk. Süthet a Nap hétágra míg a cipőnk fűzzük otthon, ám mire kilátónkhoz érünk pont annyi szmogos ködfelhő ereszkedik a városra, hogy elmenjen a kedvünk az egésztől.

Persze mit rohamoz meg az erre tévedt nép, ha nem a város egyik jelképét, a híres forgókereket, a London Eye-t. Öreg hiba! Kérem szépen, aki inkább szeretne valami élményt is szerezni azon kívül, hogy 45 percen keresztül egy kapszulába zárva unja pimpósra az agyát 24 fontért per fő (10% kedvezmény, ha online foglalunk), annak a LondonBudapestMetro a következő alternatívákat tudja javasolni:

 • Walkie Talkie buildingSkygarden. Leánykori neve 20 Fenchurch street, e cím alatt található ugyanis, ám a népnyelv átkeresztelte valami eredetibbre; furcsa formája egy hordozható rádió adó-vevőre emlékeztet. 35 emelet magasról élvezhetjük a város körpanorámáját teljesen ingyen: belépődíj nincs, viszont online kell jegyet foglalni; résen kell lennünk, mert csak egy-két hétre előre nyitják meg a naptárat s a legnépszerűbb időpontok hamar elkelnek. Állítólag van csak úgy besétálós szakasza is a napnak, de szerintem megéri előre lepacsizni. A weboldala szerint egy, az üvegkupolában kialakított botanikus kert is megcsodálható itt, ennek ne dőljünk be – van pár páfrány és egyéb zöld biszbasz, de a Kertbarátok egyesület egy karalábé veteményest magasabbra pontozna. Én legalábbis vártam némi párát és mohaszagot. Természetesen kávézó és bár is ki van alakítva, ha valaki dafke költeni szeretné a pénzét.

 

walkietalkie.jpg

 • The Shard. Azaz ,,szilánk”, alias Szauron tornya a Tolkien rajongóknak. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jelenleg legmagasabb épülete, mely nem egyszer jelentette az iránytűt nekem, mikor kicsit eltévedtem a városban. Meglepően légies, elegáns jelenség, nem zsugorodunk előtte úgy össze az áhítattól, mint például a Lomonoszov Egyetem előtt. Fölmehetünk a fizetős kilátó részbe (69-72-ik emelet. £31 ha aznap vesszük meg, £19 ha előre foglalunk), vagy ha már úgyis a zsebünkbe nyúlunk, nyúljunk egy kicsit mélyebbre. Számos étterem és bár található különböző emeleteken szétszórva, fúziós, orientál, meseszép koktélos, s nagyon népszerű benevezni egy reggeli menübe. Nem vág földhöz az ára, s ugyan asztalunktól nem nézhetünk 360 fokba körbe a városon, ám az étel kárpótol. Itt adnám a tippet, miszerint érdemes mééég mélyebben bányászni a zsebben és vacsoraidőben, napnyugta után megjelenni, ugyanis a kivilágított, éjszakai London látképe az igazán pofás. Én a reggelizős bulit próbáltam és igen, pont azon a márciusi reggelen volt olyan nyákos-szürke az egész város, hogy olyan érzésem volt, mintha egy reptér VIP részlegén tápolnék kora hajnalban. Szóval menjenek este.

shard2013-xl2.jpg

 • Ha pedig a folyó túloldalán járunk és valami perverzió okán szeretjük a biznisz szagát a felhőkarcolók árnyékában, liftezzünk föl a Canary Wharf Novotel hoteljének 38-ik emeletére és zsibbadjunk le sikkesen isteni jó koktéloktól. A Bokan bár-étterem kilátása nekem kicsit ingerszegény (bazinagy acél épületek körös-körül), de ez nem mondható el az italjaikról. Alkoholmentes kreálmány £7,5, alkoholos £13-15, nyelvcsettintően finomak és elegánsak. Egy emelettel lejjebb étterem van, eggyel följebb pedig a kertterasz. Nem snassz és nem volt tele yuppie-val, ízléses az enteriőr, szóval ennyi pénzt igazán megér. Hogy miért az alkoholmentessel fárasztottam magam aznap este, csak pillanatnyi elmeháborodottságnak tudható be... 

   bokan.jpg

  • Emirates Air Line libegő. Csalok, mert ezt még nem próbáltam, de mindenképpen a listán van. Egy, 2012-ben átadott, folyót átszelő drótkötélpályás légivillamos Greenwich és London keleti része között. Kritikusai szerint olcsóbb és praktikusabb lett volna gyalogos-kerékpáros hídat építeni helyette, ám azt a tériszonyos rokonság nem tudná olyan szépen összehányni, ha bekötött szemű meglepetés túrára visszük őket. Oyster (pittyentős BKV) kártyával mehetünk 3 font 50 buznyákért, de max 10 főre akár privát ki is bérelhetjük egy menettérti kirándulásra potom 90 fontért. 
  • Primrose Hill, a Regent’s Park fölött. Ez utóbbiban a rózsakert megtekintése kötelező, punktum, s onnan fölgyalogolhatunk a dombra, ami lényegében csak egy … domb, gyeppel a talpunk alatt. Nem mellesleg burzsuj környéken járunk, így ha szép az idő, sétálhatunk egyet London Rózsadombján bámészkodni egy sort a villák között.

  primrose_hill.jpg

  • A Trafalgar Square Nelson szobra, 51 méter, egyenest föl. Ugyan tilos fölmászni, de mint az elején mondottam: aki némi élményre is vágyik a panorámán kívül…

    

   Jó nézelődést!