Májusköszöntő

Itt van május elseje, énekszó és ... vagyis csak volt, de a muzsika el nem hallgatott. A tavasz hangjai szólnak, madárcsicser és bagzó macskák, nem lehet nem imádni, sem aludni tőlük! A LondonBudapestMetro téltől kicsit Ropi-Bohóc-a-kulisszák-mögött fejet vágó szerzőjének kedvenc hónapja ez, s a boldog D-vitamin termelésből még a nyári ruhák felpróbálása okozta szájlebiggyedés sem zökkenti ki. Elvégre június végéig még bele lehet fogyni az 1910-es évek legmerészebb fürdőruháiba is. Talán kipróbálom a fényevést, úgyis itt a  szezonja.

Kérem szépen, zöld Angliánkban ma piros betűs ünnepnap, Bank Holiday van. Mifelénk nem a május elseje a szabadnap s kíváncsi voltam, miért nem szeretnek megemlékezni a chicagói munkásokról. Leginkább arra gondoltam, hogy talán azért, mert az túl bolsevik szagú lenne a Monarchiának, s a Guardian napilapot leszámítva, ahol a törzsolvasók addig szeretnék egymás vállára dőlve zengeni az Internacionálét amíg rá nem jönnek, hogy ha nekik jár avokádós teljeskiőrlésű piritós, akkor mindenkinek jár és ezt az ő magánvagyonukból vonnák le, szóval rajtuk kívül valóban nem nagyon erőltetik a munkásosztály küzdelmeit. Pont ezért ha van valamilyen antikapitalista, antiglobalizációs tömegmegmozdulás, azt május 1-ére teszik – idén pláne kegyes a naptár, mert 5-én volt Marx 200-ik születésnapja, lesz is banzáj a Highgate Temetőben tizedikén, csütörtökön a Mester nyughelyénél.

Anglia különutas. A Munka Ünnepe helyett 1978 óta a hónap első hétfője a munkaszüneti nap (már akinek), May Day-nek hívják - nem összetévesztendő azzal, amikor egybeírva üvöltik, hogy Mayday, Mayday, na akkor helyzet van. Leírások szerint pogány ünnep az eredete, Flóra római istennő dicsőségére alapították. Majálisfával, tánccal – Morris Dancing, Május Királynő - egy fehérbe öltözött, virágkoszorút viselő leányzó – választással, s feltehetően tetemes mennyiségű fermentált ital elfogyasztásával vígadunk. Hagyomány szerint ekkorra már megtörtént a vetés és pihenéssel, mulatással köszöntötték a nyár első napját; ezt tudván már érthetőbb, miért hívják Szent Iván éjét Nyárközepe/Midsummer’s Night-nak, még ha azóta az első napot hivatalosan át is tették június 1-ére. 1649 és 1660 között a puritánok betiltották a Május Ünnepét, egyszerűen nem bírták élvezni az életet, ám II. Károly trónralépésével a nép ismét lecövekelhette a majálispóznát.

dsc_0393.JPG

Igen, a május a életöröm diadala és nagyon ecetesnek kell lenni, hogy ne vegyük észre a szépséget még a nagyvárosban is. Egy biztos, az angolok tudnak gazolni, édibédi kertészetben messzi időzónában nincs párjuk. Itt köztereken valahogy úgy dugdossák a gumókat, magokat, hogy amint az egyik virág, például a nárcisz elnyílik, már bújik is ki a soros növényke, s így hónapokig élvezhetjük a színek és illatok tarkaságát. Egyelőre tulipám amíg a szem ellát:

tulipanok.jpg

Május ajándéka a May tree avagy common hawthorn, magyarul a Wiki szerint egybibés galagonya a neve de attól még tényleg szép virág, illetve abszolút kedvenceim, az orgona és a bazsarózsa – mindkettő csupán 2-3 hétig kényeztet minket, de az akkor érzékszervi orgia. Még mindig nyílik a bluebell, az Angol Kékcsengő, állítólag a kései fagyok egy hónappal eltolták a virágzását. A Regent’s Park különösen elbűvölő, a tavasz bokrait hamarosan a Queen Mary rózsakert hihetetlen palettája váltja fel.

 collage_viragok.jpg

Zöldégekből is lassan de biztosan kaphatunk olyat is, ami érintette Európa talaját (=nem perui import), jön a spárgaszezon, a rebarbara (idén már tényleg kipróbálom, milyen sütni vele), a pikáns újhagyma, fish&chipsben elzsibbadt nyelvünk magára talál a friss ízektől.

Mindennek fényében a májust köszönteni kell! Itt az ideje egy rendes pedikűrnek, az utcán zsűrizhetjük a szürrealista tetoválás remekeket, s ne feledjük, elvileg kibuliztuk a napi 8 órás munkaidőt míg gyerekeink iskolában lehetnek, nem pedig a gyárszalag nyeli be a fél karjukat. Most orgona kerül a vázába s szól a Májusköszöntő, keleti gyerek lévén. Aki pedig egzotikusabbra vágyik, annak szóljon egy lengyel munkásnóta, hagy kezdjük új lendülettel a hetet:

https://www.youtube.com/watch?v=sVSiY7TV1bY