Állítsátok meg a világot!

A LondonBudapestMetro hosszas hallgatásának egyik oka, hogy szerzője valahol csendben ült egy faágon és megpróbálta kisilabizálni, hol és kik nyomták meg a világban az idiotizmus ketrecének kieresztőgombját. Aki engem meg tud győzni, hogy az emberi civilizáció egy része nem túl buta már a fennmaradáshoz, az megajándékoztatik egy üveg palackozott Eau de Temzével (csak tiszta forrásból) vagy megeheti a Mars csokim másik felét.

  • 70 éves lett idén az NHS s az össznépi szentimentális twitterszirup folyamában (,,hogy mentették meg a nagyim” és ,,I ♥ NHS”) senki nem kíváncsi, hogy milyen abszurditások közepette küzd egymással ápoló és beteg. Volt nálunk egy ifi páciens aki, a legutolsó divatot követve, ,,szorong és depressziós”. Egy szép nap leányka fölzaklatott lelkiállapotában magára varratott egy tetoválást amit aztán most takargathat a család elől, mert az az ilyet nem tolerálja. Aztán közölte a körzeti orvosunkkal, hogy ezt akkor most szeretné állami pénzen eltávolíttatni magáról, hisz ez neki jár. Némi érdeklődés után ki is derült, hogy a kórházi lézeres procedúra kb. 2,100-4,200 fontjába is belekerülhet a népnek. Ilyenkor ki kell töltenünk egy Individual Funding Request nevű dokumentumot hogy lobbizzunk a betegért, amit aztán az elbíráló bizottság hálégnek úgyis izomból visszadob. Az elkeserítő az, hogy egy orvos nem mondhatja őszintén, hogy Kisszívem, állj munkába és spórold össze a hülyeséged következményét, hanem teljesen komolyan pazarolnunk kell az időt csak hogy a Törődő NHS imázs ragyogjon.

 

Ugyan a számítógépes rendszert mintha három gimnazista eszkábálta volna össze még 1978-ban, az adminisztrációt egy falka kapucinus majom jobban megoldaná (pláne a managementet), s a sok részmunkaidős miatt a délutánosnak fingja sincs, mit művelt a délelőttös, sebaj, az NHS törődik.

 

  • Meggyőződésem, hogy a világ legismertebb angol szava nem a love vagy a selfie, hanem a free – ingyenes! Ezt mindenki tudja, aki épp most húzta be a bőröndjét a reptérről. A srácok akiket mi látunk olyan betegségekkel jelennek meg még meleg vízumpecséttel az útlevelükben, amit odahaza kellett volna már rég kikúrálni. Hogy Kínában rosszabb a színvonal, az USA-ban meg rohadt drága? Semmi probléma, az angol adófizető állja a cechet. Van nővér kolleginám aki nem titkolja, azért szavazott kilépésre a Brexitnél, mert látta a segélybevándorlást: idecsöppennek 6-7 hónapos terhesen, félillegalitásban kibekkelik a maradék időt, aztán nem csak a segélyt kapják a gyerek után, hanem ki se lehet őket tenni az országból. Kedvenc Angliámnak föl kéne kapcsolni a Szívtelen Genyó 2.0-ás verziójába (= józanelméjű) ha fönn akar maradni. Nem mintha idegen lenne tőlük az ilyen, ismerve történelmük.

 

  • Apropó, ki jön, ki megy. Nemrég az egészségügyi miniszter (nem érdemes már memorizálni a nevük, mert mire megjegyezzük, leváltódnak) küldött egy magasröptű levelet az NHS dolgozóknak (ugyan orvosokat és nővéreket említ de szerintem mindenkire értendő), miszerint No-deal Brexit esetén természetesen prioritást kapunk és nyugodjunk meg, nem is kérdés, hogy nem leszünk kipenderítve a szigetről. Na, így már mindjárt jobban alszom! Amellett hogy a terroristáikat nem tudják kivágni mint a fosós macskát vagy megakadályozni a hazatértük, nem értem, miért kell egy abszolút műhiszti keretében fricskázni az emberek orrát. Mintha végtelen bölcsességükben és szívességből megengednék, hogy tovább istápoljuk a lakosságot és még adózzunk is utána. Ez a nevetséges polit-mellénykedés persze nem képviseli a normális munkaadót aki nagyonis megbecsüli a dolgozni tudó és akaró európait (a 40 kilós főnöknőm szerintem a sztetoszkópjával fojtana meg bárkit aki a beosztottjait vegzálja), de olyan szájízt hagy bennem, hogy lassan de biztosan az angol állam szemében lesz annyi respektem és jogom, mint egy harmadikvilágbeli, félanalfabéta grand multiparának.

 

  • Azt amúgy tudták, hogy a hipó feltalálásáig vizelettel fehérítették a ruha- és ágyneműt? Az éjjeli bili tartalma egy svunggal ment a mosoda teknőjébe. Szolgálónak (is) pocsék lehetett lenni anno.

 

  • Van egy szervezet ami a méhnyakrák megelőzését igyekszik segíteni, fejtágítás mellett azzal is, hogy szűrés fontosságát hangsúlyozza. Egy ideig a nem túl kreatív de tömör ,,wellwoman” volt a kampány kis szlogenje amíg eszükbe nem jutott, vagy nem juttatta valami habzószájú a Twitteren, hogy a woman szó nem elég inklúzív, nem fogad be mindenkit. Tehát azt nem aki nőnek született, de most hormonterápia után hatnapos borostával jár neccharisnyában, hogy ő gendersemleges transzleszbikus unikornis lehessen. Ezért meggyúrták az angol nyelvet és hót komolyan le akarták cserélni a ,,nő”-t ,,mindenki akinek méhnyakja van”-ra. Mindjárt meghozza a kedvet hogy a kengyelbe vágjuk magunk, nem? Azt hiszem a végén inkább elhagyták a szlogent és inkább maradtak a rózsaszín promó cuccoknál.

 

  • De sebaj Tóbiás, minden ilyen értetlenkedésért kárpótol a rideg statisztikai tény, hogy az NHS dolgozók ellen elkövetett s bejelentett testi sértések száma szépen araszol fölfelé. 2015-16-ban 51 447 ilyen esetet regisztráltak míg 2016-17-ben már 56 435-t. Az átlag napi 154 ,,Ha nem engedsz be, felgyújtom a rendelőt és eltöröm a lábad!” sikeres kivitelezése. Csak a rendőrök előznek meg minket. Kérem, szolgálunk, védünk, beöntünk.

 

love_nhs.jpg