Hatévesek lettünk

Copyright Milne. Felhasználható amíg a ,,woke" másképp nem mondja

A LondonBudapestMetro szigetországi telepese ugyan mindig talál elfoglaltságot – pláne ha esik, ilyenkor elemében van -, de mivel manapság a fő testmozgása a hitetlen fejcsóválásban merül ki, akkor már csak rászán némi időt, hogy megossza a nyak aerobik kiváltó okainak szemelvényeit. Különben is, holnap, augusztus 20-án lesz hat éves Albionban, igen-igen-igen, legyen ez szülinapi ajándék magának ha már az ünnepi vegán fudge-dzsal úgy járt, mint a paleo szaloncukorral: olyan svunggal landol a cucc kukában, mint a k’rvaélet. Persze úgy kell nekem, miért veszek ilyen new age moslékot normális étel helyett.

  • Aki az angol állampolgárság útjára lépne, annak pár óra felkészülés és 50 font leperkálása után le kell tennie a Life in the UK vizsgát. 24 kérdés minden országok legdicsőségesebbének történelméről, szokásairól, online lehet rá gyakorolni. A Henrikek és olimpikonok tippelgetése között leledzik az a kérdés is, hogy mi az egyik alapfeltétele annak, hogy itt valaki állampolgárrá váljék? A jó válasz az, hogy tudni kell angolul írni-olvasni. Nos, Anglia tutira megy, hogy a bolygó crème de la crème rétege is biztosan átmenjen, mert nem egy ilyen felkészülős weboldalon a kérdések vagy másfél tucat idegen nyelvre lefordítva is szerepelnek. Azok közül egy, ismétlem 1 európait láttam, a lengyelt, a többi opció nem olyan náció nyelve volt, akik enyhe túlzásssal is EU-kompatibilis kultúrával bírnak. Nem is hiszem, hogy túl sok norvéggal vagy svájcival fogom én megosztani a vizsgapadot.

 

  • Csak javallani tudom, hogy a Magyarországon forgalomban lévő angol nyelvtankönyvek némi revízión essenek át, hogy hitelesen tükrözhessék a modern, progresszív időket. Például a ,,Pontos idő kifejezése” fejezet mindössze annyiból kell álljon, hogy ,,lapozz a tőszámokhoz oszt’ olvassad föl”. Ugyanis tapasztalatom szerint a 25 éven aluliak, akár angol, akár külföldi, nem értik az olyan gezemicéket, hogy quarter to four vagy ten past five. ,,He?” a válasz. Nekünk ezt anno a Project English 1 elején megtanították, a Z generációnak azonban föl kell olvasni a számokat, ahogy azt a telefonja kijelzőjén látja. Tizenöt negyvenöt, tizenhét tíz. Ez persze kiváló, ha a gyerek pályaudvari élő hangosbemondónak megy – a genderszakosok jobb esetben megcsípnek egy ilyen tisztes munkát, már ha nem izgatja föl túlzottan a safe space-ük az az éles sípszó a vágányok felől -, de szerintem csak egyik tünete annak, hogy az emoji/szövegesüzenet nemzedéke nem tudja vizualizálni vagy átfordítani az agyában a kicsit is absztrakt mondatokat. A ,,pálcika-pálcika-fordított szék-hóember” vicc jutott róla eszembe, amit angolra átdolgozva a kollégák értékeltek is.

 

  • Kezd túl hosszú lenni a lista, hogy melyik gyártót, márkát bojkottálom valamelyik agyament ideológia üleplefetyelése miatt. Ott van a Gilette ami a (fehér) férfiakat ócsárolja, a Ben&Jerry’s jégkrém aki szerint a fehér bőröm miatt automatice utolsó rasszista vagyok és nézzek má’ magamba, s most illusztris, bár csak érzelmi ,,shitlist” helyre került a Sainsbury’s közért is. A nemzet egyik legrégebbi élelmiszercége sajnos épp úgy mint Angliában más vállalat, képtelen vért ereszteni a pucájába, a sarkára állni és elküldeni a figyelemkeselyű, erőszakoskodó lobbistákat a lókolbász boldogabbik végére. Történt ugyanis, hogy a polcokra került egy bögre, ami Roald Dahl Matildájából ábrázolt illetve idézett egy részletet. Potom £5.50:

 _methode_times_prod_web_bin_bc468f76-e205-11ea-9a3a-c45f6db42dc9.jpg

Az idézet pedig az vala, hogy ,,A brilliant idea hit her”, utalva arra, mikor a kislány kiötlötte, mint intézze el az iskola szadista igazgatónőjét mindenféle varázzsal és furfanggal. Erre lecsapott valami eddig ismeretlen jótékonysági szervezet, hogy márpedig ez felhívás családon belüli erőszakra és követelik, ők kö-ve-te-lik!, hogy a Sainsbury’s távolítsa el a bögrét s  - a legédesebb csavar a fagyiban – juttasson bőkezű adományt egy nők elleni erőszak szervezetnek. A bögre pedig eltávolíttatott, a bocsánat elrebegtetett, nekünk épelméjű többségnek meg már elképesztően elegünk van, hogy megannyi valós gond közepette ezek a zsebgestapó mentalisták kapják a figyelmet és támogatást.

Mindeközben Kínában besárgafolyózzák maguk a röhögéstől, hogy a Nyugat mennyire megkönnyíti a helyzetük. Asszongyák, nem kell ezeket ostromolni, kicsinálják saját maguk.

 

  • Aztán mi történt még az elmúlt hetekben? Látogatás történt Budapestre és egy napra Bécsbe is, s utána ha valamelyik londoni kollega felszínesen érdeklődött, hogy na milyen volt a nyaralás, nem tudtam nem kéretlen részletekkel boldogítani.

Mondom, mennyire jó volt, hogy egyik városban sem ugrálnak el előled roppant látványosan a maszkos neurotikusok, ha jesszumnehagyjel 1.9 méterre megközelíted őket. Pedig hihetetlen, ott is vannak idős emberek. Meg betegek. A ideggyenge középosztály – már ami nálunk nyomokban maradt belőle – hiányzik, aminek itt Londonban az Ebay és fair trade mandula latte vákumban kiüresedett életében most a Covid pánikja betöltheti a tátongó űrt.

Mondom, mennyire tetszett, hogy Bécsben sokkal kevesebb a hirdetőplakát és ami van, az nem olyan képedbenyomulós, mint itt. Pedig mikor utoljára megnéztem, az osztrák is kapitalista, fogyasztói társadalom volt. Az angol hirdetésekről már beszéltem szuperlatívuszokban, vizuálisan és szóviccekben verhetetlenek, de... de már a háta közepére kívánja az ember ezt a sok erőszakos tukmált szart.

Mondom, az apró esztétika sokat jelent, föltöltöttem a házipatikát, nem azért mert Londonban nem lehet ugyanezt megvenni, hanem mert Pesten egy átlag gyógyszertár gusztusos, csendes, patika illatú, valamelyik még a régimódi berendezést is megtartotta, fapolcok, mozsarak meg üvegcsék latin szavakkal, ilyenek. A pult másik oldalán álló asszistens is valahogy bizalomgerjesztőbb, nincs olyan érzésem, hogy egy kétórás intenzív betanítás után tették ki benyomkodni a számítógépbe amit kérek tőle. Vagy ha igen, jól játsza a szerepet. Londonban az egyik fő gyógyszertár a Boots lánc, mára drogéria lett belőle, leginkább sminket és glitteres tusfürdőt lehet vásárolni, a patikát meg besuvasztják az egyik sarokba, a szendvicshűtő után. 

Mondom úszni is elmentem. Kétszer is. Igen, hűvös a víz, olyan jólesően, de nem, nem sérti az emberi jogok európai egyezményét. Nem, nem találtam még Snickers csomagolópapírt a pesti medence alján. Hát mert ott nem szokás a medencetérben enni. De igen, ez jó mert így a gyerekek sem okádnak bele  a vízbe, mert felfordul a gyomruk.

Csak úgy mondom: hat év írtó hamar elrepül. Isten áldja a Királynőt!